RENDANG LOKAN
BAHAN-BAHAN
30 biji lokan
3 cawan pati santan
segenggam kecil cili padi*
(ikut kepedasan yg di sukai)
6 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 cawan kerisik
2 batang serai*
1 inci lengkuas*
1 inci halia*
1 inci kunyit*
1helai daun kunyit*
(1/2 di kisar, 1/2 di hiris)
2 batang serai dititik
1 keping kecil asam keping
garam secukup rasa
CARA MEMASAK:-
Keluarkan isi lokan . Cuci dan toskan. Kisar semua bahan yang bertanda *. Masukkan kedalam kuali.
Masukkan juga santan , serai yang di titik, asam keping dan kerisik.
Masak sambil di kacau sehingga pekat atau agak kering. Perasakan dengan
garam. Kacau rata dan masukkan pula lokan. Apabila lokan telah di
masukkan rendang akan kembali sedikit lembab kerana lokan akan
mengeluarkan air. Masak sebentar dan masukkan daun kunyit yang di
hiris.Gaul rata dan angkat.
0 comments:
Catat Ulasan