Telefon : 017-6735229

Selasa, 29 April 2014

Resepi Masakan Lokan- Sekadar Berkongsi Resepi dari Pak Zainal

RENDANG LOKAN

BAHAN-BAHAN

30 biji lokan

3 cawan pati santan

segenggam kecil cili padi*
(ikut kepedasan yg di sukai)

6 ulas bawang merah*

2 ulas bawang putih*

1/2 cawan kerisik

2 batang serai*

1 inci lengkuas*

1 inci halia*

1 inci kunyit*

1helai daun kunyit*
(1/2 di kisar, 1/2 di hiris)

2 batang serai dititik

1 keping kecil asam keping

garam secukup rasa

CARA MEMASAK:-

Keluarkan isi lokan . Cuci dan toskan. Kisar semua bahan yang bertanda *. Masukkan kedalam kuali.
Masukkan juga santan , serai yang di titik, asam keping dan kerisik. Masak sambil di kacau sehingga pekat atau agak kering. Perasakan dengan garam. Kacau rata dan masukkan pula lokan. Apabila lokan telah di masukkan rendang akan kembali sedikit lembab kerana lokan akan mengeluarkan air. Masak sebentar dan masukkan daun kunyit yang di hiris.Gaul rata dan angkat.

# Lokan tidak boleh di masukkan awal atau di masak terlalu lama kerana ianya akan menjadikannya sedikit liat.


0 comments: