Telefon : 017-6735229

Ahad, 31 Oktober 2010

Tinjauan Jalan Darat ke Taman LokanSelain melalui jalan sungai untuk ke Taman Lokan, terdapat juga beberapa laluan darat yang boleh digunakan untuk sampai ke Taman Lokan.

Kami (pihak pengurusan Taman Lokan ) telah membuat tinjauan jalan darat yang sesuai untuk ke Taman Lokan. Pada kali pertama (21.10.2010) Pak Zainal telah berjaya memujuk anak sulung Pak Zainal,Azlina, supaya pergi ke Taman Lokan menaiki kereta ( Wira Sedan ). Anak Pak Zainal juga telah lama; hampir 14 tahun; tidak menjejakkan kaki ke sungai.

Tinjauan pertama ini menggunakan jalan yang tembus terus ke Taman Lokan. Ianya hampir 3.5km dari jalan masuk ( jalan raya ). Jalan ini melalui estet ( jalan kelapa sawit dan agak mengelirukan bagi sesiapa yang tidak biasa ). Ia juga hanya digunakan oleh kenderaan berat seperti lori mengangkut buah kelapa sawit.
Perjalanan pergi tidak banyak masalah kecuali mengagak laluan yang sesuai untuk mengelakkan terkena ekzos kereta.
Cucu-cucu Pak Zainal yang tidak pernah ke sungai memang tidak boleh duduk diam. Mereka menjelajah sekeliling kawasan Taman Lokan tanpa rasa was-was. Itulah pemikiran budak-budak. Mereka suka melihat Pak Zainal menunjukkan kawasan lokan. Ketika Pak Zainal memberikan penerangan, mereka banyak menanyakan soalan sampailah mereka faham. Contohnya permukaan lumpur bergaris menandakan lokan berada betul-betul di permukaan dan lain-lain lagi.
Perjalanan pulang agak merbahaya. Anak Pak Zainal tidak biasa memandu di kawasan jalan kelapa sawit jadi dia terlalu berhati-hati ( terlalu perlahan). Ketika ingin menaiki bukit, kereta anak Pak Zainal mengalami masalah, tetapi, Alhamdulillah anak Pak Zainal tidak panik dan berjaya mengawal keadaan. Memang risau betul Pak Zainal ketika itu.

Tinjauan ke dua diketuai oleh anak lelaki Pak Zainal, Mohd Azlan pada 30 Oktober ( hari Sabtu lepas). Dia memandu kereta kakaknya ( anak Pak Zainal yang sulung ). Mereka ( Azlina, Azlan, isterinya dan Raudha-anak Azlina) ingin membantu Pak Zainal di Taman Lokan.

Mereka telah menaiki kereta melalui jalan masuk yang sama kecuali pada kali ini mereka mengikut jalan lain yang tembus ke Tebing Urut iaitu kawasan nelayan di sini menaikkan hasil tangkapan mereka. Jalannya lebih dekat dan tidak berbukit cuma agak bahaya ketika musim hujan kerana lopak air akan menyebabkan kenderaan sukar bergerak.
Apabila sampai di Tebing Urut, perlu menaiki sampan ke Taman Lokan. Jika menggunakan enjin, perjalanan cuma mengambil masa 1 hingga 2 minit. Tetapi jika mendayung, ianya mengambil masa 5 minit, bergantung kepada keadaan air dan muatan bot.

Anak-anak Pak Zainal menyatakan laluan ke dua iaitu melalui Tebing Urut lebih sesuai kerana mereka dapat merasakan pengalaman menaiki dan mendayung sampan.

1 comments:

Sharil Anuar berkata...

taman lokan ni di kawasan mana pak zainal? teringin juga nk pergi ke sana