Telefon : 017-6735229

Isnin, 21 Februari 2011

Januari 28hb


Pada 28 hb Jan yang lepas. Seramai 55 org tetamu melalui PD Travel and Tours telah datang melawat Taman Lokan.  Mereka terdiri daripada Pegawai-pegawai  Pelancongan Malaysia ( Tourism Malaysia ), wakil Radio Televisyen Malaysia ( RTM), dan wartawan Sinar Harian.
Mereka tiba di Taman Lokan kira-kira pukul 8 malam iaitu selepas mereka melihat tempat persinggahan burung bangau di Sungai Linggi.
Pak Zainal seperti biasa mengalu-alukan kedatangan mereka. Kali ini Pak Zainal dibantu oleh 4 orang remaja ( penduduk Kampung Solok Paya Lebar ) yang ingin berjinak-jinak dengan aktiviti pelancongan. Secara tidak langsung ini dapat melicinkan lagi perjalanan aturcara di Taman Lokan ini. Mereka membantu Pak Zainal membakar lokan dan mengupas buah nipah. Pak Zainal dapat menumpukan kepada penerangan tentang lokan dan cara-cara pelaksanaan Pengumpulan lokan di Taman Lokan ini. Di sini Pak Zainal juga telah menerangkan cara Pak Zainal menganggar usia dan saiz lokan .
Pak Zainal mengucapkan jutaan terima kasih kepada mereka terutama pihak Tourism Negeri Sembilan kerana sudi mengetengahkan Taman Lokan kepada pihak lain.  Pak Zainal berasaa bangga dan bersyukur kerana pihak pelancongan menjadikan Taman Lokan sebagai satu lagi tempat dalam kalendar Pelancongan Malaysia.

0 comments: