Telefon : 017-6735229

Sabtu, 11 Jun 2011

Majlis ramah mesra penduduk Paya Lebar dan Ramuan China Kecil dengan warga KTM

 

Pada malam rabu yang lepas, Majlis ramah mesra antara Kg Paya Lebar, RCK dan warga KTM  berlangsung di balairaya Kg Paya Lebar. Kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kerana pelajar KTM telah membantu kami para nelayan.
Hujan lebat yang turun dalam setengah jam tidak melemahkan semangat peserta.
Pelbagai pertandingan diadakan. Uniknya ianya berkisar pada kehidupan nelayan dan penduduk kawasan Paya Lebar dan RCK:- Menebar jala, Kupas Lokan, Kira berat Lokan dan lain-lain lagi.
Selain daripada itu, terdapat juga pertandingan lain :- membuat bakul menggunakan suratkhabar, ping pong, karaoke, gasing. Acara VIP pula  ialah pukul bola golf ke dalam lubang.
Di sini kita boleh melihat bagaimana nelayan i di sini seperti Pakcik Man Belon menebar jala. Penangkapan ikan yang menguntungkan memang berkait rapat dengan tebaran jala penebar itu sendiri. 
Pelajar KTM dapat merasakan bagaimana sukarnya untuk melakukannya. Pak Zainial ingin mengucapkan tahniah kepada pelajar KTM yang telah berjaya meneka dengan tepat berat lokan. Tahniah.Tahniah. Dah boleh tangkap mermaid. Boleh bantu Pakcik Man Belon di sungai nanti.

Dewasa ini kaum wanita di sini banyak mengupas lokan dengan cara yang lebih moden iaitu merebus dan sebagainya. Pada malam ini kami memperkenalkan kembali cara tradisi mengupas lokan iaitu menggunakan pisau sahaja. Memang terkial-kial juga para peserta ketika acara ini dijalankan. Ia diadili dengan melihat pada kekemasan kupasan tersebut.
Pak Zainal sedang menunjukcara mengopek lokan menggunakan pisau
Hati-hati. Jangan sampai terluka tangan.

Hancur lokan dibuatnya

Kena basuh elok-elok ni. Takut kulit lokan termasuk dalam masakan. Tercekik nanti.Antara hasil yang mendapat A+.
0 comments: