Telefon : 017-6735229

Sabtu, 11 Jun 2011

Pertembungan antara nelayan dengan raja sungai sangbedal


Baru-baru ini di hadapan mata Pak Zainal berlaku satu insiden yang semakin kerap terjadi di kawasan sungai Linggi-Rembau ini.
Seorg rakan Pak Zainal, Encik Mohd Bin Hassan(Jais) yang sedang menjala udang disondol perahunya-sehingga berpusing oleh seekor buaya (kemungkinan hitam). Anehnya buaya ini seolah-olah ingin bergurau dengan nelayan.  Panjangnya hampir sepanjang perahu dan besarnya hampir sebesar pintu rumah(1 pintu mungkin x bolos). Anda boleh lihat dalam gambar ini. Zoomkan.
Bagi Encik Jais, beliau sudah kerap kali mengalami keadaan tersebut oleh buaya yang sama. Tetapi sebagai seorang nelayan, beliau sudah lali dengan keadaan tersebut. Bagi orang yang kurang biasa, mungkin akan panik dan berlaku keadaan yang lebih teruk lagi. Itulah yang nelayan hadapi dalam mencari rezeki.


Buaya tersebut pula akan beredar setelah beberapa kali menyondol perahu nelayan. Hampir 5 nelayan yang berkongsi cerita sama ketika kami bersembang di kedai kopi di kampung. Hairan juga apa maksud buaya tersebut. Itulah uniknya buaya di kawasan sini.
 
Jika buaya itu ganas, mungkin ada yang cedera. Kemungkinan habitat yang kerap dicerobohi, ataupun ianya pernah dipelihara dan dilepaskan balik ke sungai oleh nelayan-ketika tersangkut di jala sewaktu kecil. 

0 comments: